IPMS.DK

Gå til nyt forum. Dette forum er gammel reference
Dato og tid er søn jan 24, 2021 11:42 am

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 
Forfatter besked
 Titel: Det store USA trip - del 1
Indlæg: tors apr 09, 2015 11:14 pm 
Offline
Site Admin
Brugeravatar

Tilmeldt: fre maj 27, 2005 6:05 pm
Indlæg: 2363
Geografisk sted: Værløse
Hej

Som nogen sikkert har bemærket har jeg været udenlands det sidste stykke tid. Det har handlet om en ferie, der har været længe under planlægning som effektiv modvirkning mod 'æresporte' og utidigt trutteri før fanden får sko på! Kort sagt som nogen måske kan gætte handlede det om en lang rejse istedet for suppe steg og is ved en sølvbryllupsfest...!

Turen gik til USA. New York, Orlando, Miami. Key West, Sebring, Krydstogt til Caribien, tilbage til Washington og hjem!

Naturligvis skulle turen proppes med oplevelser til kvalmepunktet og der skulle naturligvis også shoppes igennem. Dog væsentligt begrænset af dollarkursens ærgerlige himmelflugt... :-( Men hvor der handles der spildes!

Naturligvis fik jeg sikret mig diverse oplevelser hvor den bedre halvdel blev sendt på shoppetur istedet!

Så lad os starte med starten. New York og USS Intrepid der ligger ved Pier 84 på Manhattans vestlige side. En gammel dame af et hangarskib af en betragtelig størrelse, der må være et 'must see' for enhver fly og andet nørd når man nu alligevel er i 'det store æble'. I øjeblikket er de ved at ombygge 'velkomstcentret', så det statsgaranterede sikkerhedstjek 'airportstyle' foregik i en pavillion lige ved siden af når billetten på et par og tyve dollar var betalt.

Der er meget at se på, så der kan sagtens bruges mange timer. Det blev anbefalet af det som sædvanligt overalt på turen særdeles høflige personale at man kiggede med på turen i atomubåden Growler først inden man gik ombord på Intrepid. Den var også meget trang.

Hovedbegivenheden var naturligvis de mange fly på dækket af Intrepid - under dækket var der nogle enkelte udstillinger og på bagdækket var turens første 'live' rumfærge - nemlig den der aldrig fløj i rummet: Enterprise.

Absolutte flotte udstillinger, men jeg synes dog, at Enterprise rumfærgen ville gøre sig noget bedre, hvis der var noget mere lys i hangaren. Flyene var også kun en svag udstilling i forhold til det der skulle komme senere på turen. Det var ganle airframes uden motorer og andet, der sådan set gjorde det til en udstilling af flymodeller i 1:1. Men naturligvis stort og imponerende. USA style.

Ja det er sne du kan se på billederne. Vi ankom i en gedigen snestorm, men over de næste dage smeltede sneen heldigvis. Men det var den onde lyneme koldt!

Billede

Billede

Billede

Billede

Billede

Billede

Billede

Billede


Næste interessante stop var Kennedy Spacecenter i Florida. Efter at have forladt det bundfrosne New York var det utroligt lækkert at komme ned i det, der herhjemme ville blive betegnet som gedigne sommerdage de næste tre uger! Det kan ikke undervurderes.

Jeg har været på Kennedy Spacecenter en del gange efterhånden, men jeg ville godt lige have mulighed for at se det uden at have en aftale i den anden ende. Som sagt så gjort. Ved et helt utroligt lykketræf skete på samme dag hvor der om aftenen ville være en raketopsendelse fra Cape Canaveral. Det var bare det cooleste jeg nok har overværet. Selvom vi stod 16 kilometer væk i Port Canaveral var vi ikke i tvivl om at noget skete i den anden ende. Først kunne man se lyset - så hørte man den - og så kunne man mærke bulderet. Det var sådan set bare den mindste raket i garagen - så at have oplevet en rumfærge opsendelse eller endnu bedre en Saturn V, må have været 'awesome' som de siger derovre.

Hvis man skal pege på noget der er svagt ved oplevelsen er det at NASA ikke i øjeblikket har noget isenkram at vise frem. Rumfærgerne er pensioneret. Det nye program er mange år ude i fremtiden og mange af de mindre programmer med opsendelse af satellitter er lagt i hænderne på private firmaer som 'Spacex', hvilket man godt kunne mærke på de ægte NASA folk. Det er lidt som privatiseringen der også er sket herhjemme over årene. Ikke populært hos dem det går ud over. Men det værste er jo nok at transport frem og tilbage fra ISS sker med Russiske mildest talt antikvariske rumfartøjer. Rumfartøjer der allerede var i anvendelse i 60'erne. Lidt lige som den lidt drillende sammenligning med hvordan man kunne skrive i rummet i vægtløs tilstand. Amerikanerne bruge millioner på at udvikle en kuglepen der kunne skrive uden at tørre ud uanset i hvilken retning man skriver... Flot. Russerne brugte en blyant...

At der ikke er noget aktuelt hardware gør rundvisningsturene (undtagen den til Cape Canaveral) til lidt af en joke. Der køres forbi den ene bygning efter den anden, hvor man får at vide at der inde der.... OK fedt mester! Men ind kommer man ikke. Heller ikke i den gigantiske VAB bygning. Du kan se den udefra og ja det er en stor klods. Vis noget spændende for pokker!

Kennedy Space Center er stadig stort flot, blæret og Amerikansk på den helt fede måde. Men det bliver nok først rigtigt spændende igen når der kommer noget nyt hardware. Forvent dog ikke at komme så tæt på at du kan se andet end et hvidt rør på kilometers afstand. Man tager sikkerheden MEGET alvorligt her.

Er man i Orlando området og har fået nok af Disney og Universal så tag 'one small step east of Orlando', hvis du bare har den mindste interesse i rumfart og bliv overvældet når du ser en Saturn V der ligger ned. That is one big MF. Under alle omstændigheder kan du bruge en mindre formue i souvenirshoppen.

Billede
Opsendelsen set fra Port Canaveral - godt nok gennem en 400mm så SÅ tæt på er det heller ikke!

Billede
Den mest blærede præsentation skete af rumfærgen Atlantis i det nye 800 millioner kroner dyre 'Atlantis center'. Man går igennem en præsentation med film og ind i næste rum, hvor der også vises film og grafik. Så går tæppet op og der står den så. Den rigtige rumfærge der HAR været i rummet. Med 'weathering' og hele svineriet. Nok det mest blærede og overdrevent Amerikanske (på den fede måde) vi oplevede. Fuldstændigt nakkehårsrejsende.

Billede

Et berømt billede af de originale 7 Mercury astronauter.

Billede

En M113 der blev anvendt som 'escape vehicle' under opsendelser, hvor det var meningen at astronauterne skulle springe ud af rumfartøjet - ned ad en slidske - og så lige race væk i denne inden skidtet eksploderede! Aldrig anvendt og vel nok også nærmest en slags pyntegenstand som redningsveste i fly...


Billede

Og så sad der minsandten en rigtig rumfærge astronaut der uddelte autografer (hvis man betalte $9,95 ved kassen) Prøv at google ham - John Blaha - ikke ligefrem en begynder...

Billede

Farvel til KSC for denne omgang.

Fortsættes...

mvh

Flemming


Top
 Profil Email  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sortér efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst


Du kan ikke skrive nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare emner i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum

Søg efter:
Hop til:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Danish translation by Olympus DK Team © 2006, 2007 Olympus DK Team