IPMS.DK

Gå til nyt forum. Dette forum er gammel reference
Dato og tid er tors okt 28, 2021 7:22 pm

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 
Forfatter besked
 Titel: Ny julegaveide til den yngre generation?
Indlæg: ons sep 14, 2016 8:37 am 
Offline
Moderator
Brugeravatar

Tilmeldt: søn maj 29, 2005 6:23 pm
Indlæg: 684
Geografisk sted: Køge
Billede

Biler, tog, skibe og fly
Af Clive Gifford
Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck
ISBN 978-87-17-04587-3. 256 sider. Vejl. pris kr. 249,95
Bogen udkommer d. 14. september.

Teksten på bagsiden siger egentligt det hele. Der er tale om et omfattende billedleksikon for børn (og alle andre, der fascineres af imponerende maskiner) fyldt med billeder og fakta om alle former for transport.

De første sider sætter en tidslinje op for henholdsvis landevejene, skinnerne, skibsfarten og luftfarten/rumfarten. Så er vi i gang og kan straks gå videre med først livet på vejene, fra hestevogne over cykler og motorcykler til en fyldig sektion om biler til lastbiler, busser, traktorer og landbrugsmaskiner. Kampvogne er et enkelt opslag og motorcykler i krig ligeledes et enkelt opslag.

Det som kører på skinner er også fint dækket, idet sporvogne og trolleybusser hører ind i dette. Vi kommer fra Trevithicks Pen-y-darren fra 1804 til den nyeste Shinkansen, der endnu ikke er i drift i denne sektion. Det sker via godstog, eltog, damptog og rangerlokomotiver, så der er masser af variation.

Sektionen om skibe giver overblik fra egyptiske sivbåde over sejl- og dampskibe til verdens største krydstogskib Allure of the Seas. Krigsskibene er fint dækket ind, med hovedvægt på dem fra det 20. århundrede hvilket er fra HMS Dreadnought i 1906 til en kinesisk Type 022 missilbåd fra 2004. U-både fylder et enkelt opslag, så her er der presset 200 års udvikling ind på ganske få illustrationer. Men det lykkes alligevel at få vist den teknologiske udvikling, så målgruppen kan forstå det.

Luft- og rumfart fylder ca. 50 sider, forfatteren tager læseren med på en rejse fra brødrene Montgolfiers varmluftballon fra 1783 til rumsonder, Mars landere og rumstationen ISS. Der bruges naturligt nok en del sider på kampfly, men sports- og passagerfly er også illustreret ligesom helikoptere fylder en del.

Inde i de forskellige sektioner, er der opslag med forskellige historier, f.eks. er der et opslag om bilpolo, som er en glemt sportsgren. Man skal bruge to hold, hver bestående af to biler (strippede Ford T) og fire spillere. Hver bil har en chaufør og en mand med en kølle, som må slå til en bold, så bolden ender i et mål. Det er en sport som får moderne racerløb til at virke ultra sikkert. En anden historie handler om damplokomotivet Flying Scotsman og sådan bliver det ved.

I min ordbog er der tale om en bog som helt sikkert vil kunne glæde børnene, der er interesseret i teknik. Nok mest den aldersgruppe, som er begyndt i skolen og som derfor selv vil kunne læse de korte tekster, men som endnu ikke er nået op i den alder hvor det modsatte køn er blevet interessant. Men selv voksne vil kunne have glæde af at have bogen stående, som en bog hvor man kan hente lidt inspiration til nogle af de mere usædvanlige modelbyggeprojekter.
Bogen giver sig ikke ud for at være mere end det den er, til gengæld mener jeg at den rammer målgruppen perfekt. Der vil være timers underholdning med at kigge på billeder og tegninger – og sikkert også spørgsmål til de ældre i familien om de nogensinde har set dette eller hint køretøj i virkeligheden.

Anbefales på det varmeste.
Anmeldereksemplar stillet til rådighed af Gyldendals Forlag

Lars Seifert-Thorsen

_________________
Lars Seifert-Thorsen
Redaktør IPMS-Nyt


Top
 Profil Email  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sortér efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst


Du kan ikke skrive nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare emner i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum

Søg efter:
Hop til:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Danish translation by Olympus DK Team © 2006, 2007 Olympus DK Team