IPMS.DK

Gå til nyt forum. Dette forum er gammel reference
Dato og tid er fre feb 26, 2021 8:24 am

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 4 indlæg ] 
Forfatter besked
 Titel: “and look your last upon the sun
Indlæg: tors feb 18, 2010 8:58 pm 
Offline
Kan bare det med æts og resin

Tilmeldt: søn maj 29, 2005 8:55 pm
Indlæg: 706
Geografisk sted: Brøndby
for this night thou shalt sleep in paradise.”

Således snerre Sir Brian de Bois Gilbert af den Arveløse Ridder, da han bliver udfordret på skarpe lanser under turneringe i Ashby.
Det sker i den ultimative ridderroman Ivanhoe af Sir Walter Scott, og den historie har været nær mit hjerte siden min mor havde mig med i biffen som sådan 10-11 år og se Robert Taylor udfylde rolle på det hvide lærred.
Efterfølgende har jeg haft historien i utallige tegneserieudgaver og læst den som både drengebog og i den uforkortede udgave. Det eneste, der rigtigt har manglet er en model,meget gerne i 1: 72. Nu, da Italieri har udgivet en del riddersæt kan dette projekt nu realiseres.

Tidsmæssigt befinder vi os under Richard Løvehjerte, så ridderne skal være i ringbrynje og tøndehjelm.
Ivanhoe har jeg fundet i sættet med "Teutonic Knights", og Brian kommer fra "Templar Knights". Da Brian jo gerne skulle have en tøndehjelm, så må man låne et hoved fra en af kollegerne og sætte på lanse-figuren.

Billede

Figurerne kan godt nok holde en lanse i ring-hånden, men de holder den på højre side af hesten (hvilket giver god mening under angreb), men til turnering bør de holde lansen på tværs af hesten mod venstre.
Så der skal lidt kirurgi til. Begge figurer skæres fri ved venstre skulder, så skjoldet forbliver samme med benene, medens torso'en og højre arm bliver fri. Så skæres der lidt til, således at torsoen kan igen kan monteres på benene, men nu i en vinkel, så lansen vil pege mod venstre. Så bliver der lidt udspartlingsarbejde for at få arme og tøj til helt at passe sammen igen.
Da vi jo nu arbejder med 1:72 myresoldater, så har vi også fornøjelse af at arbejde i det der åndsvage bløde plastikmateriale, som foretrækkes til den type figurer. Det er ikke sådan LIIIGE til at lime. Man monterer delene med hinanden ved at lave et hul i begge dele og så sætte dem sammen med et lille stykke ståltråd, som delene så trykkes sammen om. Hvid snedkerlim kan bruges til at forstærke samlingen.

De små snolder-lanser, der er med i sættene kan man også glemme. Frem med lidt stretch sprue og 2 stykker større sprue filet konisk og med udboret center-hul, hvor det lange stykke sprue kan føres igennem.

Billede

Billede

Så kunne det jo være fristende at bruge bogen som baggrundsmateriale. Her vil man dog kun få at vide, at Ivanhoe ridder ind i en strålende rustning rigt belagt med guld. - suk. En ringbrynje med guld-indlæg. - man fristes til at mene "sikke noget sludder", men under alle omstændigheder ganske lidt at gå efter som bemalingsforslag.
Til gengæld for man at vide, at Ivanhoe fører et skjoldmærke med et gyldent egetræ, komplet med rødder og krone samt et banner med teksten "desdichado". Brian de Bois Gilbert har en ravn i fuld flugt med et kranie i kløerne på rød bund.
Så man må søge til filmens verden, hvis man vil have lidt inspiration.
Der er 3 store Ivanhoe filmatiseringer at vælge imellem.

Ivanhoe 1952 - i stadig rotation på TCM
Klassisk swashbuckling ridderfilm der tager nogle gevaldige friheder med historien. Som filmatisering af bogen, så glem den. Som god og farverig drengeunderholdning så holder den stadig. Afskærmningen mellem de 2 duellanter er o denne filmet helt plankeværk med lidt pynt på toppen.

Ivanhoe 1982 - sendes på en TV3 kanal hver nytår og udgivet på DVD
En meget farverig udgave, der holder sig ganske trofast til bogens oplæg. Anbefales.
Her har man valgt en afskærmning, der både er helt plankeværk og noget gennemsigtigt, hvor de 2 ryttere mødes.

Ivanhoe 1999 - BBC miniserie, udgivet på DVD og i øjeblikket på tilbud - Anbefales
En sort og dyster udgave af bogen, og da den strækker sig over 6 afsnit, så kan der kæles for fortællingen og alle personer og detaljer er med. Klart den bedste filmatisering af Ivanhoe.
Afskærmningen mellem duellanterne er her bare et rækværk med lodrette stolper og en tværligger.

Jeg vælger at lave modellen med inspiration fra den mere farverige udgave fra 1982 og ender med den mest sprælske afskærmning. Den er farverig samtidig med at den lader begge figurer komme til deres ret, da centerstykket er gennemsigtigt.
Billede

Billede

Billede

Billede

Billede

Billede

Ivanhoe har fået blåt stof til rustning og hest efter oplægget, medens Brian er klædt i hvidt med røde kors, idet han jo er tempelridder.
Modellen skal passe ind i min "10 cm" standard, så bundpladen er 15 x 10 cm. Det er lidt meget plads til kun 2 riddere, så jeg har flyttet turneringsscenen frem på pladen. Pladsen bagved har jeg udfyldt med lidt turnerings-medhjælpere fra Italieri's "Medieval Tournament" eller "Medieval Challange". De er malet i blåt og rødt med guldpynt for at indikere noget royalt, idet Prins John jo er til stede i Ashby for at se hans normanniske riddere fejre store triumfer.

Billede

Billede

Billede

_________________
Old School modelbygger af "værste" :) karat


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: “and look your last upon the sun
Indlæg: fre feb 19, 2010 10:57 am 
Offline
Bruger sprøjtepistol

Tilmeldt: ons aug 16, 2006 8:56 pm
Indlæg: 369
Geografisk sted: Frederiksberg
Hej Torben,
Sikken en umage du har gjort dig for at få de helt rigtige stillinger - og vist din research! Flot resultat! Det er ganske vist en helt anden måde at gennemarbejde et stykke litteratur/film på, når man kan genskabe forne tiders 'heltegerninger' - og så i 1/72 med det så utaknemmeligt bløde plastik. Long Live King Richard!
MVH
Lasse


Top
 Profil Email  
 
 Titel: Re: “and look your last upon the sun
Indlæg: man dec 27, 2010 1:13 pm 
Offline
Kan bare det med æts og resin

Tilmeldt: søn maj 29, 2005 8:55 pm
Indlæg: 706
Geografisk sted: Brøndby
Så er det her lørdag den 1.1. på TV3, at der er chance for det årlige gensyn med Ivanhoe årgang 1984, hvis man vil lave lidt research eller bare blive underholdt af en ganske udmærket "smæk for skillingen" ridderfilm.

_________________
Old School modelbygger af "værste" :) karat


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: “and look your last upon the sun
Indlæg: man dec 27, 2010 2:43 pm 
Offline
Maler med pensel

Tilmeldt: søn maj 29, 2005 4:49 pm
Indlæg: 137
Geografisk sted: Ålsgårde
Til jer som ikke kan vente til lørdag, så har TP Musik filmen på tilbud for den fyrstelige sum af 49,95

Så slipper I også for de :twisted: :twisted: reklamer

Glædelig bag jul og godt nytår

Allan - Helsingør


Top
 Profil Email  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sortér efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 4 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst


Du kan ikke skrive nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare emner i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum

Søg efter:
Hop til:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Danish translation by Olympus DK Team © 2006, 2007 Olympus DK Team